Trei corpuri – un singur ritm


Aveam vreo patru ani. Locuiam la bunici, la tara, acolo unde mi-am petrecut toata copilaria inainte de a merge la scoala. Pisica noastra nascuse patru pisoiasi mici si pufosi, pe care, dupa o perioada scurta in care i-a hranit ca o mama devotata, i-a abandonat si n-am mai vazut-o niciodata.
Asa ca mi-am asumat eu rolul de mama a pisoiasilor, i-am hranit si i-am ingrijit cat am putut de bine. Insa, asa cum eu aveam un program regulat de masa si odihna, am decis ca si ei trebuiau sa doarma atunci cand le spuneam, sa stea cuminti in cosuletul pe care li-l rezervasem, inveliti fiecare in paturica lui.
Cred ca-ti dai seama ca n-am avut mare succes cu disciplinarea pisoiasilor, daca la inceput au fost oarecum receptivi la noutatea jocului, dupa un timp au ajuns sa se revolte si sa nu mai suporte cosuletul. Desi eram foarte bine intentionata, n-am inteles decat tarziu ca nu poti face bine cu de-a sila, ca animalutele, ca si oamenii, au nevoie sa experimenteze pentru a-si gasi resursele proprii pentru supravietuire.

Din pacate, atunci cand este vorba despre sanatate, avem tendinta de a experimenta prea mult pe pielea noastra, pastile, tratamente cat mai eficiente, care sa ne scape de durere in cel mai scurt timp. Nu ne gandim la efectele secundare pe care  aceste tratamente le au pe termen lung, fie ca e vorba despre cele pentru simplele dureri de cap sau de stomac, insomnie, sau suplimente pentru imbunatatirea memoriei. Daca am sta sa citim prospectele unor medicamente uzuale am prefera sa suportam pentru cateva ore durerea, asteptand sa treaca sau am apela la mijloace mai „curate”, care sa nu afecteze alte zone ale organismului, chiar daca tratamentul dureaza un pic mai mult.

Suntem atat de complecsi, o ingemanare de forte evolutive care se razboiesc in fiecare clipa cu obisnuintele adanc inradacinate, incat uneori ma intreb daca unii dintre noi nu se simt mai bine povestindu-si bolile si simptomele cu aceeasi placere cu care discuta despre un meci de fotbal, o telenovela sau un talkshow politic. Daca te simti bine, in armonie si echilibru interior si exterior, daca esti optimist si plin de incredere in tine, daca simti ca iubesti cu toata fiinta ta viata si planeta aceasta frumoasa, mai ai timp si chef sa te vaiti de ceva?

Practic biodinamica craniosacrala de putin timp si sunt de-abia la inceput in ceea ce priveste inertia omului in fata bolii, rezistenta lui in a si-o cultiva. De cele mai multe ori invocam lipsa timpului, pentru ca e mai usor sa ne vaitam ca nu avem timp de nimic, fara a intreprinde ceva in acest sens, decat sa initiem o actiune. Lipsa banilor este pe locul doi, desi am invatat ca de cele mai multe ori cei care nu au bani cu adevarat, nu se lamenteaza. Iar pe urmatoarele locuri sunt prioritatile, lipsa de intelegere a partenerului, tendinta de a nega orice, lucruri care ascund de fapt neasumarea responsabilitatii asupra propriei sanatati. E mai usor sa dam vina pe ereditate, parinti, sistemul de sanatate, guvern, decat sa ne privim in oglinda cu sinceritate si sa incepem sa ne dorim cu adevarat sa fim sanatosi.

Imi place sa cred ca fiind facilitatorul in practicarea terapiei cranosacrale, nu numai ca am contribuit la armonizarea si eliminarea disconfortului clientilor mei ci am devenit  eu insami mai calma, mai echilibrata, mai impacata si aliniata cu drumul meu. Deoarece, atunci cand imi folosesc mainile pentru a “asculta” calitatea ritmului craniosacral, fac corp comun cu clientul, devenind constienta de ceea ce I se intampla in corpul sau fizic, ca urmare a dezechilibrelor  corpurilor subtile care-l inconjoara.  Relatia terapeutica ce se creeaza intre corpurile noastre conduce la eliberarea tensiunilor create in timp de toate evenimentele stresante ale vietii. Aceste evenimente, traumele fizice sau emotionale care sunt inregistrate in tesuturi, cauzand anumite restrictii, sunt percepute de catre organism prin intermediul retelei de nervi cranieni sau spinali care-si au   radacina in creier, respectiv maduva spinarii.

La nivel fizic, biodinamica craniosacrala imbunatateste functiile sistemului nervos vegetativ, incurajand instalarea unei stari de relaxare profunda, cea care permite lucrul cu inteligenta corpului si atingerea starii de echilibru necesar unei functionari normale, sanatoase. Avand in vedere ca este atat de blanda, toata lumea se poate folosi de beneficiile sale, de la bebelusi si copii, pana  la persoanele in varsta, intr-o gama larga de aplicatii, chiar si pentru cei in stare critica sau pentru dureri acute.

Ea poate fi folosita pentru a trata disfunctionalitati nervoase sau hormonale, boli osteo-articulare, ale sistemului circulator sau respirator, este foarte eficienta la tratarea migrenelor, a tulburarilor de somn, a oboselii cronice. Poate ajuta pentru ameliorarea dezechilibrelor legate de stres, dureri cronice sau pentru depasirea problemelor de concentrare si hiperactivitate la copii.

O forma de terapie atat de usoara poate fi adaptata pentru a-i ajuta pe noii nascuti in cazul traumelor suferite la nastere, dar si pe proaspetele mamici sa anticipeze si sa depaseasca neplacerile depresiei postpartum, cauzate de schimbarile hormonale bruste.

La nivel emotional, sedintele de biodinamica craniosacrala influenteaza tiparele profunde stocate pana la nivel celular de evenimentele traumatizante ale vietii, prin accesarea memoriei celulare si emotiilor asociate acesteia. Eliberarea emotiilor, constientizarea si acceptarea lor conduce la eliminarea blocajelor si vindecarea atat la acest nivel cat si la nivel fizic, utila in eliminarea blocajelor relationale sau din cariera, ca si in gestionarea celor mai dificile circumstante ale vietii.

La nivel spiritual, printr-o tacere disciplinata, invatam, facilitator si client, sa reducem la minim acel haos al mintii, descoperind cu ajutorul vocii interioare adevaratul sens al cuvantului “pace”. Corp, minte si spirit pornesc in calatoria catre o viata sanatoasa si autentica.  Cunoasterea este la indemana tuturor si a fiecaruia, e ca aerul pe care-l respiram, uneori mai dens, alteori mai rarefiat, depinde in ce loc si alaturi de cine ne aflam. Atunci cand incetinim suficient motoarele corpului, pregatindu-l  sa primeasca linistea, organismul incepe sa raspunda pozitiv la propria capacitate de vindecare. 
Pentru ca, asa cum spunea filozoful chinez Lao Tzu, sursa marilor miscari este nemiscarea.