Odihna, pace, liniste… still moments



Demult voiam sa scriu un articol despre momentul de relaxare perfecta din timpul unei sedinte de biodinamica craniosacrala integrata, “still moment” in termenii consacrati, insa am baleiat intre multele subiecte pe aceasta tema si am ajuns sa nu mai scriu nimic. Sunt foarte multe lucruri interesante de stiut despre sistemul craniosacral si modul de echilibrare a intregului organism prin normalizarea functionarii sale, mai ales pentru cineva care n-a auzit despre asa ceva, nu numai ca n-a experimentat.

Pentru inspiratie, a fost nevoie de cele cateva zile in care am fost imobilizata la pat datorita unei vechi probleme lombosciatice si de faptul ca mi-a fost necesara mie, ca pacient, armonizarea “suflului vietii” care este fluidul cerebrospinal cu toate beneficiile sale. Din pacate, in Pitesti nu exista niciun facilitator, niciun practician al acestei terapii, iar Bucurestiul este prea departe pentru starea mea.

Asa ca nu intamplator mi-am adus aminte despre necesitatea inducerii starii de “still moment”, timpul in care intre practician si client se creeaza acea legatura profunda, care permite corpului, mintii si spiritului sa intre in armonie, iar inteligenta corpului sa-si inceapa munca de autocorectie.

Medic, chirurg, inventator si autor, dr.  Andrew Taylor Still a infiintat scoala americana de osteopatie din necesitatea de a oferi o alternativa la practicile medicale ale timpului sau, practici care cauzau prejudicii semnificative organismului prin ingerarea de medicamente ale caror efecte secundare sunt mai puternice uneori decat efectele de ameliorare sau tratare a bolilor. Folosind descoperirile predecesorilor sai biologi, chimisti, naturalisti, dr. Still a ajuns la concluzia ca fluxul natural al lichidelor din tesuturile corpului constituie esenta sanatatii si ca fiecare organism viu poseda capacitatea de a produce toate substantele chimice si materiile necesare pentru a se vindeca de boli.
 
Metodele sale de vindecare cu ajutorul mainilor au fost un succes si stau la baza conceptului de biodinamica craniosacrala integrata care, ca si dr. Still,  considera fiinta umana ca o integritate armonioasa intre corp, minte si spirit, o creatie uimitoare ale carei functii sunt intr-o unitate biologica totala.

Imi place sa cred ca inducerea momentului in care se instaleaza starea de pace perfecta, “still  moment”, in cadrul unei sedinte de biodinamica craniosacrala poarta numele doctorului Still, desi stiu ca nu este asa. Stiu ca e vorba doar despre o suspendare temporara a curgerii fluidului cefalorahidian, chiar daca numai la nivel de intentie, pentru crearea unui moment de relaxare care sa-i permita organismului sa intre intr-o stare de repaos profund. Numai asa corpul poate porni mecanismele de autoreglare, autocorectare si pana la urma la cresterea bunastarii prin reducerea simptomelor si vindecare la toate nivelurile.

La fel cum un cardiolog urmareste imbunatatirea sistemului cardiovascular, un practician al biodinamicii craniosacrale poate evalua si normaliza ritmul sistemului craniosacral. Acest sistem isi are originea in sistemul ventricular al creierului, acolo unde fluidul cerebrospinal este produs in cele patru cavitati care formeaza sistemul ventricular din centrul creierului. De acolo, fluidul cu rol de protectie, irigare si curatare a creierului si maduvei spinarii, curge prin tubul dural pana la complexul sacro-coccigian cu un ritm de 6-12 cicli pe minut , periodicitate data de producerea dinamica si reabsorbtia de lichid, cu modificari ale presiunii si o transmitere concomitenta a miscarii in tot corpul.

Acest puls ritmic compus din miscarea de flexie (expansiune) si extensie (retragere) poate fi palpat in orice os sau tesut din corp de catre practician, care , determinand tipul si gradul de restrictie de la nivel superficial pana la un nivel profund, faciliteaza prin atingere, atentie si intentie normalizarea ritmului fluidului cefalorahidian. Acest lucru inseamna lucrul cu structurile accesibile (oase, tesuturi) ale corpului, in vederea interactiunii acestora cu structurile mai profunde, ordonand,  reorganizand si restabilind la valorile optime, normale pentru fiecare fiinta in parte, a ritmului craniosacral, a aplitudinii si simetriei acestuia in corp.

Tehnica inducerii “still moment” este foarte eficienta pentru accesarea capacitatii profunde de autovindecare a corpului, obtinandu-se rezultate terapeutice deosebite atat privind structura si functionarea sistemului in sine, precum si asupra sistemelor fiziologice aferente si anume nervos, muscular, osos, circulator, limfatic, endocrin si respirator .

“Still moment” poate fi indus in orice punct de pe corp, insa, asa cum stiu cei care cunosc terapia, cele mai eficiente puncte pentru ca actiunea sa produca schimbari in lant sunt calcaiele, osul sacrum si zona occipitala. Datorita apropierii sale de creier si sistemul ventricular in care se produce fluidul cerebrospinal, stillpoint in zona occipitala are cele mai vizibile rezultate, aceasta manevra fiind punctul de final al protocolului terapiei in cele mai dese cazuri.


In perioada de stillpoint, care poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute, client si terapeut sunt o singura fiinta, perfect centrati  intr-un cadru neutru, de sustinere reciproca. La fel ca si inainte de a adormi, frecventa undelor cerebrale se schimba de la beta, la alpha si pana la theta, la fel ca atunci cand meditam.  Increderea si interactiunea perfecta dintre cele doua corpuri, doua minti si doua spirite ii conduc pe cei doi catre intelegerea tainica, aproape mistica, facilitand relaxarea, armonia si vindecarea.