Intrebari frecvente



1. Ce este Biodinamica Craniosacrala Integrata? 


Cu radacini adanci in osteopatie, Biodinamica Craniosacrala Integrata s-a dezvoltat in ultimii ani ca o modalitate unica de evaluare si imbunatatire a functiilor sistemului craniosacral, intr-o abordare holistica a ansamblului minte-corp care include si dimensiunile energetice, spirituale si emotionale.

Biodinamica Craniosacrala integrata este o terapie blanda, care prin atingerea delicata a corpului, il orienteaza pe acesta catre o cale naturala de autovindecare. Practicianul orienteaza fluxul de energie profunda a organismului, in primul rand al sistemului craniosacral, catre ritmul natural, ajutand la alinierea si constientizarea intregului sistem corp – minte. Esenta terapiei Biodinamice Craniosacrale Integrate este colaborarea dintre atingere, atentie si intentie pentru a facilita accesul la forta de autovindecare a organismului. Ritmul craniosacral normal este considerat expresia sanatatii atat in ceea ce priveste corpul, cat si mintea si spiritul.

2. Ce este Sistemul Craniosacral? 

Denumirea de Sistem Craniosacral provine din alaturarea cuvintelor “cranium” si “sacrum” (craniul si osul sacru, cel cu care se termina coloana vertebrala) si este format din oasele cutiei craniene, creier, sistem nervos central, autonom si periferic, meningele spinal, maduva spinarii, fluidul cerebrospinal, membranele tesuturilor conjunctive, coloana vertebrala, osul sacrum.

Beneficiind de un ritm propriu de 6 – 14 cicluri pe minut, sistemul craniosacral sta la baza integritatii tuturor celorlalte sisteme ale organismului, continand forta de viata fundamentala, “suflul vietii”. Prezenta acestui ritm subtil a fost descoperita acum peste 100 de medicul osteopat american William Garner Sutherland, in timpul cercetarilor sale asupra suturilor oaselor craniului. Dupa multi ani de cercetare, el a ajuns la concluzia ca miscarea oaselor cutiei craniene facilitata de articulatiile (suturile) acesteia, este strans legata de miscarile subtile care implica o retea de tesuturi si fluide interdependente din centrul corpului, care include lichidul cefalorahidian, sistemul nervos central si membranele care inconjoara sistemul nervos central.

Functionarea normala a acestui sistem respirator primar are rol de ordonare si autocorectare a tuturor celorlalte sisteme ale organismului, contribuind la starea de bine, de armonie si echilibru a corpului si in cele din urma la sanatate. Fluctuatia fluidelor in interiorul si in jurul creierului si maduvei spinarii preia pe principiul fluxului si refluxului suflul de viata central, distribuindu-l de-a lungul restului corpului. In mod normal noi nu suntem constienti de miscarea aceasta pulsatorie asa cum suntem constienti de ritmul respirator sau de bataile inimii, este mult mai subtil decat acestea, insa in timpul sedintelor de terapie ajungem sa o constientizam, devenind mult mai relaxati, conditie necesara pentru autovindecare si armonizare.

3. In ce consta o sedinta de terapie Biodinamica Craniosacrala Integrata? 


O sedinta de terapie Biodinamica Craniosacrala Integrata are loc de obicei intr-un loc linistit, intr-un spatiu privat, pe o masa de tratament. Se recomanda purtarea unor haine confortabile, care sa asigure flexibilitatea si relaxarea corpului. In timpul sedintei, terapeutul atinge usor punctele cheie ale corpului clientului, acolo unde prin atentie si intentie “asculta” cu mainile ritmul subtil al corpului pe craniu, fata, coloana vertebrala, osul sacrum, talpi. Un practician experimentat, prin dezvoltarea competentelor de palpare, poate “citi” povestea corpului, pentru a identifica locurile unde sunt detinute dezechilibrele, ca apoi corpul clientului sa-si aleaga prioritatile naturale de autovindecare. Odata ce sursa de strs sau obstacolul a fost identificat, facilitatorul asista miscarea tesutului moale si a fluidului, pentru a ajuta organismul sa revina la starea de armonie, adica exact de ceea ce are nevoie pentru a atinge starea de bine.

4. Cat dureaza o sedinta de terapie Biodinamica Craniosacrala Integrata? 


O sedinta de terapie dureaza intre 60 si 90 de minute, insa daca este vorba despre bebelusi sau copii mici poate dura si mai putin. Aceasta durata include discutia cu practicianul, intocmirea fisei de evaluare, cat si terapia propriu-zisa. In functie de situatia existenta, e nevoie de cinci pana la zece sedinte, cu o frecventa de programare de doua ori pe saptamana, iar pentru intretinere, in continuare, o data pe luna.

 5. Care sunt beneficiile terapiei Biodinamice Craniosacrale Integrate? 


Biodinamica Craniosacrala integrata este o forma de vindecare axata pe sanatate, mai degraba decat pe boala, asa cum spune si unul dintre precursorii acestei terapii, dr. Andrew Still: “ Principalul obiectiv al unui terapeut este sa gaseasca sanatatea, boala o poate gasi oricine”.

Prin completarea proceselor naturale de vindecare ale organismului, Biodinamica Craniosacrala Integrata este tot mai mult utilizata ca o masura de pastrare a sanatatii, prin capacitatea sa de a sustine rezistenta la boli si este eficienta mai ales in problemele medicale asociate cu durere sau disfunctii:
• Migrene, dureri de cap
• Dureri de coloana, scolioza, cifoza
• Deprecierile aparatului locomotor
•Probleme ortopedice
• Autism, dislexie, hiperactivitate
• Oboseala, insomnie
• Tulburari emotionale, disfunctii ale sistemului nervos, depresii
• Dureri de picioare, de nerv sciatic, hernie de disc
• Probleme de metabolism, hormonale, endocrine, hiper si hipotiroidie
• Recuperarea dupa accidente sau boli grave, disfunctii post-chirurgicale
• Fibromialgia și alte tulburări conjunctiv-țesutului
• Sindromul articulatiei temporomandibulare
 • In timpul sarcinii sau dupa nastere, la femei
 • Ca tratament post-traumatic dupa nastere, la noii nascuti

Alte beneficii sunt usurinta de deplasare, imbunatatirea alinierii corpurilor, ameliorarea durerilor, eliberarea tensiunilor, imbunatatirea vorbirii, orientarea in spatiu si timp, imbunatatirea disciplinei si puterii de concentrare.