Atingere, atentie si intentie, ce-ti poti dori mai mult?



Strada mea e plina de pomi ornamentali care primavara se imbraca in roz, de-a lungul timpului au disparut unii, pentru a apare alti pui in locul lor. Sunt mai mult de zece ani de cand fiica mea si cu mine ne-am atasat de unul dintre ei, mai slab, mai stramb, dar mereu vesel primavara. Obisnuiam sa-i spunem „ Buna dimineata, pomisor!” atunci cand o duceam la scoala, dimineata, iar el, cu o voce fericita (eu sau ea) ne intorcea salutul.
Programul nostru s-a schimbat intre timp, trecem mult mai rar impreuna pe langa pomisor insa eu nu l-am uitat nici acum, poate in amintirea vremurilor vesele si fericite de atunci.
De catva timp, ma opresc langa el, ii spun aceleasi vorbe de altadata, insa noutatea este faptul ca-l mangai. Atingerea si intentia de iubire pe care i le ofer  au facut minuni primavara aceasta. Stiti ce s-a intamplat? Dintre toti pomii de pe strada mea, el e singurul caruia i-au crescut flori roz direct de pe trunchi, chiar acolo unde a fost mangaiat de mine de atatea ori.

Poate ca n-ai auzit despre Biodinamica Craniosacrala Integrata, insa trebuie ca intuiesti ca poate face minuni atata timp cat se bazeaza pe atingere, atentie si intentie. Asa cum pomisorul incepe sa traiasca aducandu-si seva la suprafata trunchiului, pentru a inflori, asa si tu, cel care primesti o sedinta de terapie craniosacrala iti recapeti forta de a lupta cu dezechilibrul care te macina, oricat de grav ar fi acesta. Pentru ca mainile terapeutului pot restabili echilibrul, oriunde s-ar afla ele la un moment dat, in ora in care atentia si intentia facilitatorului sunt focalizate doar catre tine.

Ai sa spui ca ai fost la sedinte de masaj si in afara de faptul ca te-ai simtit bine, te-ai relaxat, tonifiat sau slabit, n-ai avut asteptari legate de echilibrare energetica si vindecari miraculoase, fara medicamente. Nu e nimic miraculos, nici aici, faptul ca se numeste „craniosacrala”, nu inseamna ca terapia are legatura cu sacralitatea, e vorba doar despre osul „sacrum”, cel de la capatul coloanei vertebrale, cel care, dupa cum spune medicina traditionala chineza, este sediul esentei postnatale, una dintre sursele de  vitalitate ale organismului.

Asa cum spuneam in articolul trecut, este vorba despre palparea ritmului craniosacral, adica al sistemului format din oasele cutiei craniene, creier, sistemul nervos central, autonom si periferic, meningele spinal, maduva spinarii, fluidul cerebrospinal, membranele tesuturilor conjunctive, coloana vertebrala si osul sacrum, monitorizarea si restabilirea amplitudinii, frecventei si simetriei acestuia.

Insa, n-am spus nimic despre o conditie esentiala pentru succesul sedintei de terapie, si anume despre initierea si facilitatea procesului de autoreglare a corpului fizic prin relaxarea fasciilor.  Neavand o educatie medicala, pana la primul curs de Biodinamica Craniosacrala nu m-am intalnit cu notiunea de fascie, dar am inteles imediat cat de importanta este in transmiterea impulsurilor, a actiunii si energiei necesare armonizarii corpului.

Fascia este un strat subtire dar puternic de tesut conjunctiv, care are mai multe functii, printre care acela de acoperire si izolare a muschilor, formata din elemente elastice: colagen, reticulina, elastina. Ultimele studii legate de eficienta medicinei traditionale chineze au relevat relatia stransa dintre meridianele energetice si fascia musculara, traseele fasciilor din corp fiind o urzeala care strabate corpul in toate directiile, straturi care se deplaseaza unele peste altele, tesut continuu care asigura legatura dintre toate partile componente ale corpului, toate organele si sistemele. Deoarece conductibilitatea colagenului creste direct proportional cu gradul de hidratare, fascia se poate relaxa si detensiona mai usor prin exercitiile de la inceputul sedintei de terapie, eficienta acesteia fiind mai mare la persoanele care au un corp mai hidratat si mai fluid.

Fascia este intens inervata de receptori mecanici, care sunt stimulati la presiunea manuala, de aceea sedinta de terapie incepe cu anumite tehnici speciale, oarecum populare in terapia prin masaj, care activeaza intregul corp sau parti ale sale prin miscarea pasiva a corpului clientului de catre terapeut. Astfel terapeutul actioneaza ca un facilitator prin miscarea corpului clientului in anumite configuratii care sa permita relaxarea si eliberarea fasciala. Astfel, atingerea, intinderea tesuturilor de la suprafata pana in profunzime sunt conditii de baza de intrare in zona de relaxare profunda a corpului, urmata de relaxarea profunda a mintii constiente, nivel de la care putem porni terapeut si client, in calatoria noastra catre palparea ritmului craniosacral.


Pentru ca fluxul si refluxul lichidului cerebrospinal este indicatorul cel mai precis al starii de sanatate a organismului, al bunastarii in plan fizic, emotional, psihologic si spiritual.