Linistea din tine


Asta vara, in timpul plimbarilor matinale prin parcul de langa casa, imi petreceam cateva minute lipita cu spatele de un copac, acelasi de fiecare data, cautand linistea dinauntrul meu. La inceput, mintea imi ratacea incurcata in tot felul de ganduri insa privirea interioara asupra copacului, a sevei care urca prin trunchiul sau ca printr-o coloana vertebrala, soarele care imi juca pe fata, mangaierea firelor de par antrenate de vant, ma aduceau in prezent, ma intorceau in mine. Sincronizarea dintre noi ma facea sa ma simt una cu tot ce era in jurul meu, radacina lui ma hranea, ancorandu-ma puternic in pamant, coroana lui ma inalta, facandu-ma sa ajung pana la cer.

Linistea este prezenta in fiecare dintre noi, in straturi si adancimi pe care le putem explora numai prin observatie si constientizare. Conectati la natura, observand-o in cele mai mici detalii ale maretiei sale, putem observa ce se intampla in propriile corpuri. Pentru ca „Liniştea reprezintă limbajul lui Dumnezeu, orice altceva reprezintă o traducere slaba”( Rumi).

Ca practicant al biodinamicii craniosacrale, prin conectarea la linistea dinauntrul meu asa cum eu sau tu ne conectam la ritmurile naturii din care facem parte, ofer corpului clientului meu spatiu pentru auto-exprimare. In deplina tacere, in conditii de siguranta, experimentand o stare similara meditatiei, corpul tau imi poate vorbi in multe feluri, iar eu il ascult asa cum tu, ocupat de cele mai multe ori cu gandurile care-ti capteaza atentia, nu o faci. In fiecare moment corpul tau are sa-ti spuna ceva, are sa-ti impartaseasca o senzatie, de la un miros care-i trezeste o emotie pana la un aliment care-i face rau, insa graba de a trai are prioritate fata de nevoile tale fizice, psihice sau spirituale.

Multi dintre noi am apelat intr-un moment mai complicat al vietii la terapii prin care am incercat sa exprimam prin cuvinte durerile sau experientele pentru care nu am gasit explicatii satisfacatoare, terapii care s-au dovedit, in timp, utile pentru a ne ajuta sa ne impacam cu un anumit traseu greu de parcurs. Cineva mai experimentat decat mine, a descris terapia craniosacrala ca fiind “psihoterapie pentru organism”, care, spre deosebire de alte terapii, ocoleste cuvintele, permitandu-ti tie, cel care o experimenteaza, sa fii prezent in corpul tau, auzindu-l la fel cum iti auzi gandurile. Desi este o stare apropiata meditatiei, nu este o meditatie, este o experienta terapeutica greu de descris, apropiata mai degraba de senzatia pe care o are un copil ascultat, alintat, de catre mama sa, pentru ca numai un parinte iti poate oferi atentia complet lipsita de asteptari de reciprocitate. Aceasta si deoarece se stie ca atitudinea terapeutului are o importanta deosebita in eficienta terapiei si ce poate fi mai calma si mai blanda decat atingerea unei mame?

Un practician experimentat, prin dezvoltarea competentelor de palpare, poate “citi” povestea corpului, pentru a identifica locurile unde sunt detinute dezechilibrele, ca apoi corpul sa-si aleaga prioritatile naturale de autovindecare. Pentru ca a invatat sa monitorizeze cu mainile ritmul craniosacral in aproape orice parte a corpului asa cum toti putem face legatura intre ritmul inimii si sistemul cardiovascular sau intre calitatea respiratiei si sistemul respirator. Inca de acum 100 de ani medicul William Sutherland a observat ca suturile craniului sunt proiectate pentru a permite miscarea oaselor craniene, cele care preiau schimbarea continua a presiunii fluidului cefalorahidian. El a fost primul care a inteles ca aceasta miscare este strans legata de un sistem integrat de tesuturi si fluide din centrul corpului, care include, pe langa fluidul cefalorahidian si creierul, maduva spinarii, membranele care inconjoara sistemul nervos central, coloana vertebrala pana la osul sacrum.

Acest sistem respirator primar este un factor important pentru determinarea starii de sanatate, orice tensiuni nerezolvate, traume fizice sau emotionale se acumuleaza in timp, afectand ritmul natural craniosacral. Acestea s-au imprimat adanc in tesuturi, asa cum se imprima un program pe hard-diskul calculatorului, iesind la suprafata de cate ori sunt stimulate, conducandu-ne viata de cele mai multe ori nefiind constienti de acest lucru.

Ne impacam prea usor cu suferinta, mai ales daca in timp a devenit suportabila prin obisnuinta, uitand starea naturala de echilibru. Reactionam mereu in acelasi fel la starea de boala, fara macar sa realizam ce facem, ne oprim la prima farmacie si ne luam calmantul, in graba noastra catre nicaieri si asta zi de zi.  Biodinamica craniosacrala integrata nu este ca si cum ai flutura o bagheta magica, vindecandu-ti toate bolile, insa te ajuta la restabilirea echilibrului si simetriei  ritmului craniosacral, al respiratiei primare, te face constient de problemele recente sau cele de-o viata cu care te-ai luptat ca sa le faci fata, dorind sa le ameliorezi printr-o abordare responsabila si detasata. Beneficiile acestei terapii variaza de la rezolvarea problemelor de sanatate despre care am vorbit in articolele precedente pana la inducerea sentimentului de pace si bunastare a corpului, mintii si spiritului, absente datorita dezechilibrelor existente.


Cu o minte mai calma vom fi eficienti in tot ce facem, iar beneficiarii nu sunt decat corpul si spiritul nostru, dar si cei pe care-i respectam si iubim. Cum sa ajungem la ceea ce ne dorim si de care avem nevoie daca nu ascultam vocea interioara care ne ghideaza pe tot timpul vietii?