Biodinamica craniosacrala si sistemul de chackre



Aflate intr-o permanenta primejdie datorita expunerii la radiatii, substante chimice sau stres, corpurile noastre sunt din ce in ce mai greu de condus catre unitate si echilibru. Avem nevoie de armonie interioara pentru ca suntem conectati in diverse feluri la toate fiintele si lucrurile care ne inconjoara si prima conditie pentru a avea parte de legaturi utile si convenabile este sa avem grija de sanatatea propriului corp.

Baleind intre limbajul misterios al ezoterismului si cel la fel de greu de inteles al lumii stiintifice, intuim ca in spatele aparentelor care formeaza lumea materiala se ascund alte realitati pe care in felul nostru, fiecare incercam sa le exploram. Pentru ca, asa cum spunea Lamartine, „Limitat prin natura sa, infinit in dorinte, omul este un zeu cazut care isi aminteste de ceruri”.

Odata cu aparitia fizicii cuantice, de la Einstein incoace, s-a deschis posibilitatea cercetarii existentei dincolo de materie, ajungandu-se la concluzia ca energia si materia nu sunt entitati distincte ci forme diferite ale aceleiasi realitati, fapt care leaga stiinta de spiritualitate. Mai departe, teosofia, pri n reprezentantii sai printre care amintesc pe Rudolf Steiner si Alice Bailey, inspirati de traditiile orientale au identificat, dincolo de planul material, planuri superioare de energie formate din vibratii din ce in ce mai fine care formeaza corpurile eteric, astral, mental si cauzal, corpuri care se intrepatrund, fiecare continuand sa vibreze pe propria frecventa.

Nu este momentul si nici nu sunt interesata sa dezvolt aici subiectul corpurilor subtile, poate o voi face intr-o alta postare, pentru ca sunt multe de spus.  Pentru subiectul de care ma voi ocupa in articolul de fata trebuie doar sa va amintesc ca exista sapte corpuri subtile vibratorii care inconjoara corpul fizic, care creeaza corpul auric, aura.  Cele sapte straturi se intrepatrund, astfel incat, pe masura ce se extind de la exterior catre interior, cel de dinainte este prezent in stratul urmator, ajungand ca ultimul, corpul eteric, sa fie cel mai dens dintre toate deoarece le contine pe cele sapte. Fiecare corp subtil este diferit de celelalte prin calitatile substantei din care este format: vibratie, nivel energetic si nivel de constiinta, cea mai sugestiva imagine fiind aceea descrisa in cateva cuvinte de Alice Bailey. „ Omul este un punct de lumina divina, ascuns in interiorul a nenumarate invelisuri, asa cum lumina este ascunsa intr-o lanterna. Ea poate fi stinsa si obscura sau aprinsa si radianta. Ea poate fi ori o lumina stralucind in fata privirilor oamenilor, ori un lucru ascuns, nimanui folositor.

Spuneam in articolul trecut ca una dintre functiile importante ale aurei este aceea de a regla cantitatea de energie  pe care corpul nostru fizic o primeste din planurile superioare universale . Aceasta reglementare a energiei se face cu ajutorul unui sistem energetic  complex si organizat, sistemul de chackre, cele mai cunoscute sapte fiind aflate in plan vertical, aliniate de-a lungul liniei mediene a corpului, aflate in corpul eteric, stratul care inconjoara corpul fizic.  Ele  raspund de circulatia energiei in organele si sistemele fizice din zona in care se afla si sunt vazute de clarvazatori ca fiind niste adancituri ca niste trunchiuri de con, cu baza mica catre piele, formate dintr-o materie care se invarteste rapid. Fortele care curg prin chackre sunt esentiale vietii, conectand corpul la energiile fizice, mentale, spirituale care, prin intermediul glandelor, centrilor nervosi si organelor corpului fizic ajung pana la nivel de celula individuala.

Janine Fontaine, medicul francez care a ajuns sa practice medicina energetica, cunoscuta si la noi prin cartile pe care le-a scris, explica foarte bine functionarea sistemului de chackre, de aceea ma voi folosi in urmatorul paragraf de cuvintele sale sugestive.
„Vibratiile emanate de Spirit intalnesc fiinta omeneasca in varful craniului, in chackra numita Sahasrara, apoi aceste vibratii, devenind mai dense, isi schimba calitatea, culoarea si se presupune ca ating centrul dintre sprancene numit Ajna, apoi chackra gatului numita Vishuddha, apoi cea toracica numita Anahata, apoi regiunea plexului solar cu chackra numita Manipura, apoi regiunea abdominala unde se numeste Svadhisthana. In fine,  se presupune ca se termina in varful coccisului, unde se atinge maximum de densitate si unde ia numele de Muladhara.”- Medicina chackrelor, Janine Fontaine. Prin sistemul de chackre trec doua forme de energie, energiiile cosmice, care urmeaza un traseu de sus in jos si energiile telurice,  sau magnetice, in sens invers, care, intersectandu-se, produc campul magnetic care inconjoara corpul, adica aura.

Pentru un practicant al terapiei craniosacrale este foarte importanta intelegerea functionarii sistemului de chackre. In primul rand deoarece ele sunt ca niste usi sacre, gata sa primeasca energia din spatiu prin intermediul campului auric, dar si deoarece ele urmaresc, ca in oglinda, traseul sistemului craniosacral. Poate e bine de amintit faptul ca sistemul craniosacral este format din sistemul membranos numit meninge, cel care captuseste craniul pe interior si protejeaza maduva spinarii pana la baza coloanei vertebrale in zona coccisului, fluidul cerebrospinal care este incapsulat in sistemul membranos format din cele trei straturi si structurile din interiorul sistemului membanos care controleaza producerea si curgerea fluidului. Legatura dintre lumea fizica a sistemului craniosacral si lumea spirituala a corpurilor subtile si a chackrelor o face glanda pineala, aceasta glanda, ca si glanda pituitara, facand parte deopotriva din sistemul craniosacral, influentand  intr-un mod subtil functionarea normala a corpului omenesc.

Glanda pineala (epifiza) este considerata ca sursa cea mai mare si puternica de energie, asociata cu cea de-a saptea chacra si este situata la intersectia dintre cel de-al trilea si al patrulea ventricul cerebral, fiind scaldata de fluidul cerebrospinal.  Hipofiza, sau glanda pituitara, este denumita „glanda maestru”, deoarece este cel mai important factor de influenta in functionarea celorlalte glande endocrine prin secretarea si depozitarea hormonilor care le stimuleaza. Prin influenta sa asupra glandei pineale si pituitare, sistemul craniosacral are un efect puternic asupra sistemului endocrin si a hormonilor pe care acesta ii secreta. Voi dezvolta intr-un articol urmator beneficiile terapiei craniosacrale asupra dezvoltarii si „trezirii” grandei pineale, cea despre care Descartes spunea ca este sediul sufletului si voi dezvolta in cele ce urmeaza corespondentele si implicatiile fiecarei chackre in sistemul craniosacral.

1.       Chackra radacina (Muladhara)

Aflata la baza coloanei vertebrale, langa anus, are frecventa cea mai mica si este asociata in plan anatomic cu coccisul, anusul, perineul, picioarele, genunchii, glandele sexuale, rinichii si colana vertebrala. Prin terapia craniosacrala pot fi tratate sau ameliorate disfunctionalitatile acestor zone.

Fiind prima chackra a materiei, responsabila cu sentimentul de siguranta si securitate , reprezinta fundamentul chackrelor superioare. Asa cum pentru o casa care dorim sa reziste pentru mult timp e nevoie sa-i construim o fundatie rezistenta, chackra radacina include nevoile de baza ale fiintei umane, precum apa, hrana si adapostul, nevoile emotionale, pe care odata ce le-am realizat putem trece cu usurinta catre urmatorul nivel de dezvoltare. Prin terapia craniosacrala, prin atingerea si intentia de a normaliza ritmul vietii, ritmul craniosacral in zona coccisului, putem debloca energia vitala pentru rezolvarea problemelor de alimentatie (obezitate, bulimie), anxietatea, cosmarurile manifestate ca disfunctionalitati ale colonului, vezicii urinare, picioarelor, sau prostatei, in cazul barbatilor.

2.       Chackra sacrala (Svadhisthana)

Situata deasupra osului pubian si sub ombilic, cuprinde regiunea genitala si plexul hipogastric, iar anatomic poate fi asociata cu osul sacrum, oasele iliace, organele de reproducere, vezica urinara, rinichii si splina. Prin terapia craniosacrala putem echilibra fluxul de energie din aceste zone si reda sentimentele de bucurie de a trai, placere si entuziasm, creativitate, sentimente si stari mentale aflate sub controlul chackrei sacrale.

Atentia acordata de catre terapeutul craniosacral ritmului fluidului cefalorahidian in zona sacrum-oase iliace poate ameliora orice probleme legate de ovare, uter, rinichi, splina, vezica urinara, nervul sciatic si sitemul imunitar. Problemele legate de creativitate, exprimate nu numai prin dificultatile de procreere dar si prin blocarea energiei creatoare, descurajarea, neincrederea in sine, lipsa asumarii de riscuri in mod creativ, pot fi rezolvate cu ajutorul terapiei craniosacrale.

3.       Chackra plexului solar (Manipura)

Situata pe coloana vertebrala in zona buricului (cu deschidere atat in partea anterioara cat si in cea posterioara a corpului, ca toate chackrele in afara de prima si ultima), este o sursa de putere personala, ea reglementeaza in planul mental si al emotiilor stima de sine, puterea de afirmare si de transformare, motivatia, autocontrolul. In plan anatomic corespunde glandelor suprarenale, pancreasului, ficatului, stomamacului, vezicii biliare, intestinului subtire, sistemului nervos.

Terapia craniosacrala poate ajuta in caz de dezechilibru al acestei chackre, materializat prin lipsa autocontrolului, violenta, dificultati in luarea deciziilor, dar si in tulburarile digestive, tulburari de metabolism, in bolile ficatului, ale sistemului nervos, in diabet. Prin atingere, atentie si intentia de a normaliza fluxul craniosacral, terapeutul practicant al biodinamicii craniosacrale poate facilita obtinerea pacii interioare, a tolerantei si rabdarii, a increderii in intuitie si fluxul natural al curgerii evenimentelor.

4.       Chackra inimii ( Anahata)

Fiind asezata in centrul celor sapte chackre, putem spune ca are rolul de a integra si echilibra corpul nostru fizic cu mintea si taramul spiritual. Ea este perceputa de catre clarvazatori in zona pieptului, iar corespondentele anatomice sunt timulsul (glanda care face parte atat din sistemul imunitar cat si din cel endocrin), inima, plexul cardiac, sistemul respirator, nervul vag, sangele, sistemul circulator, sanii, umerii, bratele, pielea.

Un dezechilibru al acestei chackre se poate manifesta atat in dezechilibrul dintre planul material si cel spiritual, in tendintele de acaparare, de furie, gelozie, ura fata de sine si fata de ceilalti, dar si in problemele cardiace si ale celorlalte organe si sisteme coordonate de aceasta chackra, in atacurile de panica, orice probleme legate de sistemul arterial si venos, ca si in disfunctiile sistemului imunitar.

Prin terapia craniosacrala, cu ajutorul atingerii delicate cu intentia de armonizare si echilibrare a ritmului craniosacral, putem scapa de frica, de ignoranta sau ura, deschizandu-ne inima catre compasiune, dragoste si iertare, oameni noi, experiente noi, alegeri inspirate, intelegere a celor din jur.

5.       Chackra gatului (Vishuddha)

Este prima dintre cele trei chackre spirituale, este perceputa in zona gatului si reglementeaza comunicarea, atat exprimarea cat si ascultarea, cu intuitia. Odata ce am reusit sa echilibram primele patru chackre suntem pregatiti sa ajungem la acest nivel de comunicare, de aceea prin terapia craniosacrala pornim sa ascultam ritmul fluidului cefalorahidian din partea de jos a corpului, punandu-ne atentia si intentia in slujba armonizarii acestuia de la picioare, osul sacrum, oasele iliace, plexul solar, pana in zona inimii si a osului hioid, in zona tiroidei, glanda responsabila de crestere si maturizare.

In plan anatomic chackra gatului este responsabila de functionarea tiroidei, a paratiroidei, hipotalamusului, gatului, esofagului, corzilor vocale, bronhiilor, zonei cervicale a coloanei vertebrale, umeri, brate, maini.  Terapia craniosacrala poate ajuta in afectiunile acestor parti anatomice, in cazul leziunilor la gat, umeri sau brate, in problemele de respiratie, in incapacitatea de exprimare din diverse motive, in problemele de auz, dar si in capacitatile scazute de comunicare, in frica de a fi judecat sau respins sau incapacitatea de a asculta vocea interioara.

6.       Al treilea ochi (Ajna)

Aflata in centrul fruntii intre sprancene, aceasta chackra este asociata intuitiei si cunoasterii interioare. Odata cu depasirea obstacolelor aflate in echilibrarea primelor cinci chackre putem spune ca am depasit experimentele legate de utilizarea celor cinci simturi materiale si e nevoie de extinderea gradului de constientizare prin regasirea legaturii interioare cu intuitia, cunosterea interioara. Controlandu-ne subconstientul, partea constiintei care ne directioneaza actiunile, putem sa ne modelam intreaga personalitate.

In plan anatomic corespunde glandei pineale (epifiza), o glanda sensibila la lumina, care secreta melatonina, hormonul care regleaza starile de veghe-somn, dar si glandei pituitare (hipofiza), stapana celorlalte glande endocrine, glanda maestru. Deasemenea controleaza oasele sfenoid, etmoid, cerebelul, ochiul stang, nasul, urechile, vazul, sinusurile si este considerata centrul fortei psihice. Prin terapia craniosacrala si armonizarea prin atingere si atentia asupra ritmului lichidului cefalorahidian in osul sfenoid, a oaselor temporale, a articulatiei temporomandibulare, putem aduce intuitia mai aproape de noi, in viata de fiecare zi, dar putem rezolva si probleme ca durerile de cap, tulburarile cerebrale si de orientare in spatiu, cosmarurile sau halucinatiile.

7.       Chackra coroana (Sahasrara)

Situata in crestetul capului si considerata chackra constiintei pure, este zona cu cea mai mare frecventa de vibratie a energiei din tot corpul. Reprezentata de artisti ca un halou in jurul capului sfintilor, este la nivel mental expresia gandirii pure, obiective, iar la nivel spiritual legatura noastra cu sursa divina de energie, Dumnezeu. E greu de ajuns la starea de constiinta pura, a picaturii din ocean care contine toate calitatile intregului din care face parte, a depasirii limitelor corpului fizic, a ego-ului, mintii si intelectului.

E greu de atins starea de iluminare, insa nu imposibil, de aceea e bine de stiut ca aceasta chackra are ca si corespondente anatomice glandele pituitara si pineala, creierul si intregul sistem nervos. Terapia craniosacrala poate ajuta in tulburarile generatoare de frica si anxietate, in incapacitatea de vizualizare, depresii, confuzie, dureri de cap, tristete, disperare. Armonia instalata dupa o serie de sedinte de terapie craniosacrala poate instala in corpul nostru pacea, abandonul ego-ului in fata vointei divine, sentimentul ca suntem conectati la sursa de energie si constiinta colectiva.


Bineinteles ca exista multe modalitati de echilibrare energetica prin care putem ajunge la o stare de bine si o insanatosire, in cazul instalarii bolii. Bineinteles ca exista modalitati de echilibrare a chackrelor prin meditatie, tehnici yoga, terapia prin sunete, culori sau cristale. Dorinta mea de a fi de ajutor si de a experimenta biodinamica craniosacrala, rezultatele in disfunctionalitatile cu care am lucrat, m-au facut sa doresc sa aprofundez si sa caut explicatii si in domeniul corpului invizibil. Poate ca ma apropii de raspunsuri sau poate nu, poate ca nici nu e nevoie de raspunsuri atata timp cat biodinamica craniosacrala integrata functioneaza.